Aandacht voor Eva

14-12-2018 | 16:04

Dit is Eva. Ze is twee jaar oud en woont in Kaapverdië. Haar vader is uit beeld en haar moeder zit al van jongs af aan in de prostitutie. Door mee te doen aan The Hike: de 24-uurs sponsorloop in Kaapverdië, geef jij een kind als Eva een jaar lang liefdevolle zorg. Ze is een enthousiast en open meisje dat de mensen graag aan het lachen maakt en graag de aandacht opzoekt. Of het nu haar eigen SOS moeder is, haar broer, zus of iemand die op bezoek komt. Naast niet genoeg eten, was het juist ook de aandacht en liefde die ze zo miste in haar eerste levensjaar.

Haar familie...

Dat Eva in het SOS kinderdorp is opgevangen, heeft ze te danken aan haar broer Wilson (13 jaar). Hij werd naar het social center gebracht nadat hij op straat werd aangetroffen. Hij was een van de vele jongens die in grote stad Mindelo dagelijks rondzwerven en proberen te overleven. Ze slapen in putten en proberen voedsel te vinden op straat. Jongens voor wie de ouders geen oog meer hebben omdat er geen ouders meer zijn, of omdat deze niet in staat zijn om voor hun kinderen te zorgen.

Uitzichtloos

Een medewerker van SOS Kinderdorpen is naar het huis van Wilson gegaan om te zien hoe zijn thuissituatie was. Er werden nog twee zussen en een broer aangetroffen die er niet goed aan toe waren. De moeder werkt ‘s nachts in de prostitutie en slaapt overdag. Ze verwaarloosde haar kinderen volledig. Een vader of andere familieleden om hen te ondersteunen waren er niet.

Opvang door SOS Kinderdorpen

Uiteindelijk zijn de kinderen in samenwerking met de overheid en in overeenstemming met de moeder opgenomen in het SOS kinderdorp in Assomada. De moeder had te grote problemen om zelf voor de kinderen te zorgen. Al vanaf jonge leeftijd werd de moeder van Eva geprostitueerd. Een andere manier van geld verdienen heeft ze nooit gevonden. Het geld werd vervolgens uitgegeven door oma. Eva, haar broers en zussen kregen niet voldoende voedsel en gingen nooit naar school.

SOS kinderdorp Assomada

De capaciteit van SOS kinderdorp Assomada is 80 kinderen. Er worden momenteel 65 kinderen in het dorp opgevangen en 14 jongens in een jongerenhuis. Naast de opvang van deze kinderen, ondersteunt het kinderdorp nog eens 37 kinderen buiten het dorp. Dit zijn kinderen die in het dorp zijn opgegroeid en die nu worden begeleid naar zelfstandigheid. hun schoolgeld, eten en huur wordt vergoed tijdens hun studie. In Kaapverdië worden in totaal 392 kinderen door SOS Kinderdorpen geholpen.

Als je meedoet met The Hike gaat al jouw ingezamelde geld naar kinderen als Eva in het SOS Kinderdorp Assomada op het eiland Sao Tiago. Hike jij mee?